Afrikansk ikonostase

<<<Tilbake til Korsvandring eller kunsten å lytte til en sonate 2008 ❘❘ >>>Neste bilde

INSTALLASJON

«Afrikansk Ikonostase» eller en tenkt Historie.

Detalj av installasjonen

En vårdag i 1910 forlater det unge misjonærparet Ruth og Alf Larsen, en liten by på Sørlandet. De skal ut på sin første post, som prest og skolebestyrer på en misjonsstasjon i Kongo. Først 40 år senere kommer de tilbake til Norge, og bosetter seg i sin lille by, der de dør barnløse, hun i 1952, han i 1954.

I 1955 flytter jeg til Oslo for å ta Examen Artium på Frogner skole. Min hybel er sparsomt møblert, så stor er min glede da jeg en lørdag, på Vestkanttorvets bruktmarked, finner en lyseblå kiste til kr 50.-. Jeg slår til selv om jeg må ta kisten med usett inventar.

Det viser seg at kisten inneholder 28 huskors. En avskjedsgave fra de eldste elevene på misjonsskolen, til Ruth, som de var svært glad i.

Det er disse Huskorsene du ser på veggen her.Den identiske utformingen på korsene, tyder nok på at elevene har hatt en viss veiledning underveis. Fargebruken og materialvalget er mer interessant. Som vi vet betalte de første europeerne som kom til Afrika, de innfødte med knapper og perler. Elevene har tydeligvis trodd at knapper og perler også var gangbar mynt i Europa, og derfor smykket dem ut med det mest verdifull de kunne tenke seg, for å gjøre gaven til Ruth ekstra flott. Disse korsene ble sannsynligvis aldri tatt ut av kisten og vist frem etter hjemkomsten. Til det var de for fantasifulle og dekorative for et pietetisk etterkrigs Norge. Det er derfor med den største glede jeg har hengt opp denne Afrikanske Ikonostasen i Varmbadet under denne utstillingen.

«Afrikansk ikonostase», 28 huskors à 26×14,5 cm, olje/tre/knapper/plastperler