Historien om Mary Jane – 1

<<<Tilbake til Rød Blomst 2002 ❘❘ <<<Forrige bilde ❘❘ >>>Neste bilde

FOTO-PORTRETT

Historien om Mary Jane. Foto-portrett

Barndom
Mary Jane blir født i marinebyen Horten 19 juni 1903 som mellomste barn i en flokk på tre. Far er norsk marineoffiser. Mor rødhåret klaverpedagog fra Glasgow i Skottland.
Tre år gammel flytter hun med familien til Bergen der de blir boende i 10 år. Dette er forklaringen på hennes avslepne bergenske dialekt. I 1916 flytter familien tilbake til marinebasen Carl Johans Vern på Horten, og bortsett fra et 6 måneders opphold i utlandet, blir hun boende på Horten resten av sitt liv.

Piano
Moren lærer Mary Jane å spille piano, og selv om hun blir meget dyktig blir hun aldri profesjonell pianist. Men hun spiller gjerne for familien. Og siden skulle hennes egne døtre ofte si: «Spill for oss, Mor!» Og Mary Jane spiller.

Reiser
19 år gammel blir hun invitert av venner av familien og tilbringer et halvt år på et gods i England. Da hun kommer tilbake derifra har hun klippet sitt 140 cm lange hår kort, og har begynt å røke sigaretter.
Midt i 1920 årene forlover hun og hennes 3 år yngre søster Cis seg med hver sin sjøkadett. Mens far og forloveder er ute på tokt, reiser hun med mor og søster til Paris for et halvt år. Opplevelsene fra denne reisen gjenfortelles så fargerikt av disse damene, at den har blitt en del av familiens historie. 20-30 år senere skal hennes egne døtre rope: «Fortell fra Paris, Mor!». Og Mary Jane forteller. I dag fortsetter hennes døtre å fortelle til sine døtre.
Ekteskap

  • 1927 feirer hun og hennes søster Cis dobbeltbryllup og gifter seg med sine sjøoffiserer i Garnisonskirken på Carl Johans Vern.
  • 1941 blir hun krigsenke med 4 barn, to gutter og to piker.
  • 1946 gifter hun seg for annen gang med en familievenn og lege. De får en datter.
  • 1948 blir hun på ny enke.

Blomster
Mary Jane er lidenskapelig glad i blomster. Hennes store drøm er å grunnlegge en blomsterbutikk. Lokaler var funnet og navnet skulle være «Maiblomsten». Men så brøt 2. Verdenskrig ut og drømmen forble en drøm. Mest av alt elsker hun høyrøde nelliker. Ved alle hyggelige anledninger sender hun 10 høyrøde nelliker og på kortet skriver hun: «Many happy returns of the day»!

Død
Oktober 1979 sovner hun fredelig og uventet inn 76 år gammel.
Denne installasjonen er en biografi til minne om min mor Mary Jane, også kalt Lillemor. I 2003 er det 100 år siden hun ble født.
Hundre «glass». I 76 av dem er det plassert en høyrød nellik som symbol for de årene hun fikk leve. De andre 24 er tomme og viser hvor lenge det er siden hun døde.
De pianostykkene du hører pleide hun å spille for oss.
…Jeg ser på mine barnebarn og tenker; En gang var også min mor en liten pike. Slik går og kommer tiden…